­

Toerisme Europa

Reisadvies van de rijksoverheid

Een reis naar het buitenland kan risico's met zich meebrengen. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. En als het misgaat, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen en wat je rechten zijn.

Bij noodgevallen in het buitenland kan de Nederlandse ambassade of het consulaat hulp bieden. Bijvoorbeeld bij vermissing, verlies van je reisdocument, arrestatie of opname in het ziekenhuis in het buitenland.

ministerieBZ Toerisme Europa - Reisadvies van de rijksoverheid

Op de website van de rijksoverheid kun je ook alle reisadviezen raadplegen voor alle landen. Je ziet dan direct een overzicht of er bijzondere veiligheidsrisico's zijn voor het land waar je naartoe gaat en waar je alert op moet zijn. Er wordt gewerkt met kleurcodes om aan te geven hoe veilig een land of gebied is.

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
  • Geel: let op, veiligheidsrisico's
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: niet reizen

De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van uzelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan. Een handige tip is om je reisdocumenten in te scannen zodat je altijd toegang hebt tot een digitale kopie tijdens je reis. Dit is zeker aan te raden wanneer je op vakantie gaat. 

Een overzicht van de reisadviezen van alle landen is hier te vinden: reisadviezen

Voor een overzicht op je telefoon kun je de 24/7 BZ Reis app downloaden voor Android en iPhone/iPad

Voor onze Belgische bezoekers geldt dat je je ook registreren als je tijdelijk of permanent naar het buitenland gaat. In geval van calamiteiten kan de FOD Buitenlandse Zaken contact met je opnemen. Aanmelden kan via Travellers Online.

­