­

Toerisme Europa

Proef met toegangstesten

17 Toerisme Europa - Proef met toegangstesten

Het kabinet begint deze maand met proeven met toegangstesten om bezoeken aan onder meer musea, theaters, dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om "niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers".

Bezoekers moeten "zoveel als mogelijk binnen 24 uur" voordat ze een locatie bezoeken een sneltest ondergaan bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen. Je kunt via de website https://testenvoortoegang.nl/ een afspraak maken hiervoor. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Op de website staat dat een afspraak uiterlijk twee weken van tevoren moet worden gemaakt. Als de uitslag negatief is, dan komt er via de e-mail een code binnen die in de CoronaCheck-app kan worden gezet. Met die code kunnen mensen toegang krijgen tot een evenement of activiteit. LET OP: met een negatieve testuitslag van bijvoorbeeld een GGD-teststraat of de uitslag van een thuistest is niet mogelijk om toegang tot een evenement of activiteit te krijgen.

Ook sommige theaters en poppodia zijn opgenomen in de proef. Verder kunnen mensen zich inschrijven voor een geselecteerd aantal sportevenementen en -activiteiten. Zo zijn er ook weer supporters welkom bij meerdere voetbalwedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Alle testevenementen zijn gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Overzicht van bekende testlocaties:
Dierentuinen: ARTIS, Ouwehands Dierenpark, Blijdorp, GaiaZOO.

Attracties: Keukenhof, Avonturenpark Hellendoorn, Madame Tussauds, Madurodam.

Musea: Nederlands Openluchtmuseum, Scheepvaartmuseum, Spoorwegmuseum, Vredespaleis, Wereldmuseum, Drents Museum, Fries Museum, Slot Loevestein, Joods Historisch Museum, Aviodrome, Hermitage, Prinsenhof, Bonnefantenmuseum.

Theaters, concertzalen en poppodia: Theater aan het Vrijthof, MartiniPlaza, Het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw Frits

Philips Eindhoven, Chassé Theater, Nationale Opera & Ballet, TivoliVredenburg, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, 013, Paradiso.

Meerdere casino's en speelhallen.

Tijdens de proefactiviteiten gelden strikte criteria en voorwaarden. Zo dienen bezoekers zich aan de coronamaatregelen te houden, waaronder 1,5 meter afstand tot anderen houden. Ook kunnen er verschillende richtlijnen gelden. Zo kunnen organisatoren mondkapjes verplichten of tijdslots instellen.

De pilot van het kabinet staat los van het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen. Een belangrijk verschil is dat de proefevenementen van het kabinet "uitsluitend gericht zijn op het leren over de inzet van toegangstesten en de werking van bijbehorende testbewijzen, terwijl de Fieldlabs een bredere onderzoeksopdracht hebben". Bovendien wordt de anderhalvemetermaatregel bij de evenementen van Fieldlab volgens de bewindsman losgelaten

­