Groen licht voor coronapaspoort

18 Toerisme Europa - Groen licht voor coronapaspoort

Europa heeft zojuist een nieuwe stap gezet op weg naar ‘gewone’ zomervakanties. Met een overweldigende meerderheid zette het Europees Parlement het licht op groen voor de coronapas. De pas geldt in de hele EU, waardoor bijvoorbeeld Nederlanders weer vrijuit naar bijvoorbeeld Middellandse Zeelanden kunnen reizen. De lidstaten mogen houders van het certificaat niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of een coronatest eisen, zegt het Europees Parlement. Vooral Zuid-Europese landen drongen aan op invoering ervan, om hun zwaar geraakte toeristische sector een nieuwe rampzomer te besparen. Met dit EU-breed erkend, gratis certificaat, dat ‘EU Covid-19-certificaat’ gaat heten, kan de pashouder laten zien dat hij tegen Covid-19 is ingeënt, onlangs negatief is getest of is hersteld van de ziekte en voldoende antilichamen heeft.

Nu het Parlement zijn positie heeft bepaald, is de weg vrij voor de triloog: de gebruikelijke onderhandelingen tussen Raad (lidstaten), Commissie en Parlement om tot één gezamenlijk standpunt te komen. De verwachting in Brussel is dat dit overleg in juni kan worden afgerond, waarmee – van voorstel tot eindbesluit in krap drie maanden – zo ongeveer een Europees snelheidsrecord wordt gevestigd.

Reiskoepel ANVR hoopt dat er vaart gemaakt wordt met het eindbesluit en dat hiermee het reizen weer op gang komt. Er moeten nog wel wat stappen worden gezet, maar we zijn blij dat deze stap genomen is. We hopen dat we een semi-normale zomervakantie krijgen. Dat zou het toerisme en de reisbedrijven helpen. En bovendien is iedereen inmiddels wel toe aan een vakantie.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei gisteren tijdens in de Tweede Kamer welwillend tegenover een prikbewijs te staan, maar wel meer informatie te willen over de veiligheid die vaccinaties meebrengen. Of mensen met zo’n bewijs kunnen worden vrijgesteld van verplichte quarantaine als ze uit risicovolle delen van de wereld komen, hangt af van twee dingen: de mate waarin een prik voorkomt dat je het virus doorgeeft en of bewijs van vaccinatie technisch mogelijk is.

Onder meer D66 en de PvdA pleiten ervoor om een uitzondering op de plicht te maken voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, behalve voor de meest risicovolle gebieden waar extra ‘zorgwekkende’ varianten van het coronavirus rondwaren, of weinig informatie beschikbaar is over de verspreiding van het virus. In zo’n geval kan het onduidelijk zijn of vaccinatie wel voorkomt dat mensen een gevaarlijke mutatie naar Nederland brengen.