­

Toerisme Europa

Milieuzones Frankrijk

12 Toerisme Europa - Milieuzones Frankrijk

Sinds juli 2019 zijn er verscherpte eisen betreffende de milieuzones van Parijs. De bestaande zone, binnen de périferique, is uitgebreid naar de buitenring, de A86. 

In het centrum worden alleen nog auto’s met een milieusticker 0 tot en met 3 toegelaten (bouwjaar benzineauto’s vanaf 1997 en dieselauto’s vanaf 2006). In de zone daaromheen worden auto’s toegelaten met een sticker van 0 tot en met 4 (bouwjaar van benzine vanaf 1997 en dieselauto’s vanaf 2001).

Veel Nederlandse vakantiegangers komen hier op weg naar het zuiden langs. Hoewel de A86 zelf is uitgezonderd van de milieuzone, is het aan te raden om toch een sticker te hebben. Automobilisten verlaten namelijk regelmatig deze snelweg, bijvoorbeeld bij grote drukte als het verkeer wordt omgeleid. Zij komen dan alsnog in de milieuzone terecht.

Automobilisten die geen sticker hebben of een verkeerde sticker op hun voertuig hebben geplakt riskeren een boete van minimaal €68,- plus een rijverbod. Ook motorrijders hebben een milieusticker nodig. De milieuzone geldt alleen op werkdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Milieuzones rest van Frankrijk
Elke Franse stad en departement kan, op basis van Franse regelgeving, een dynamische milieuzone instellen. Het kan dus zijn dat automobilisten en motorrijders de ene dag wel ergens mogen rijden zonder sticker en de andere dag niet. Het is daarom verstandig om sowieso een sticker aan te schaffen bij de Franse autoriteiten (€4,21 inclusief verzending). Op milieuzones Frankrijk wordt uitgelegd hoe je zelf de sticker kunnen bestellen.

Advies ANWB
Ga je naar Frankrijk en komt je voertuig in aanmerking voor een milieusticker, bestel er dan een, voor de prijs van nog geen vijf euro hoef je het niet te laten. Je komt dan niet voor verrassingen te staan zoals een plotseling ingestelde tijdelijke milieuzone.

Bron: ANWB

­